[Hari 4] Semoga Tuhan Memakmurkan Perjalananmu


Image
HARI 4
Semoga Tuhan Memakmurkan Perjalananmu


Saudaraku yang kekasih, aku berdoa, semoga engkau baik-baik dan sehat-sehat saja dalam segala sesuatu, sama seperti jiwamu baik-baik saja.
3 Yohanes 1:2

Sudah menjadi kebiasaan bila merayakan Tahun Baru Cina, kita akan saling mengucapkan salam berkat dengan murah hati, dengan harapan yang tulus agar mereka yang menerima salam itu, akan benar-benar diberkati. Budaya Cina mempunyai kepercayaan bahawa, semua yang fizikal dan ketara dipengaruhi atau dihubungkaitkan dengan apa yang tidak terlihat. Kata-kata yang kita tuturkan, sikap yang kita pegang, semua ini dapat mempengaruhi secara fizikal kejayaan atau kegagalan kita dalam hidup.

Walaupun kepercayaan ini kemungkinan besar berasal dari pengamatan dan penyimpulan yang berabad-abad, tidak ada kepastian bahawa kehidupan akan benar-benar makmur ketika kita mengucapkan kata-kata yang tepat atau memiliki sikap yang betul. Tetapi Allah mengungkapkan prinsip abadi dalam firman-Nya kepada Yosua: “Janganlah engkau lupa memperkatakan kitab Taurat ini, tetapi renungkanlah itu siang dan malam, supaya engkau bertindak hati-hati sesuai dengan segala yang tertulis di dalamnya, sebab dengan demikian perjalananmu akan berhasil dan engkau akan beruntung.” (Yosua 1: 8). Apabila kita merenungkan firman Allah, mengunyahnya, dan memenuhi mulut kita dengan firman-Nya, memiliki sikap yang dibentuk oleh firman Allah, kita sebenarnya akan menyebabkan jalan diri kita berhasil. Itulah cara yang pasti untuk mendapat kejayaan.

Yohanes mengulangi prinsip kerohanian ini: ketika jiwa kita sihat, bila hubungan kita dengan Allah adalah betul, apabila kehidupan rohani kita makmur, maka kita akan mengalami kemakmuran dalam segala hal. Sungguh menakjubkan! Begitulah luar biasa dan setia Allah kita!

Saya berdoa agar kamu akan mengalami realiti kemakmuran yang salih ini dalam semua perjalananmu, di saat kamu berjalan dengan setia dalam ketaatan, sesuai dengan cara dan firman-Nya! Selamat tahun baru yang makmur!


FOKUS DOA
  1. Ucapkan dan isytiharkan dalam tahun ini, kemakmuran dan keberhasilan yang salih akan datang ke dalam hidupmu, keluarga, pekerjaan, perniagaan dan pelayananmu.
  2. Ucapkan harapan, penyembuhan dan berkat untuk negara, kota dan tanah air. Doakan agar rahmat Tuhan dicurahkan ke dalam semua aspek kehidupan di negara ini.